Hieronta ja laserhoito
Hieronta
Hierontahoitoa tulisi käyttää mahdollisimman paljon ennalta-ehkäisevänä hoitona, tällöin saadaan terveet kudokset kestämään paremmin rasitusta, aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat ja palautuminen nopeutuu.
- Milloin ei voi hieroa
- Erilaiset tartuntataudit
- Kipulääkitys tai tulehduskipulääkitys.
- Hevosella on tuore lihasruhje tai revähtymä
- Hevosella on kuumetta, ihotulehdus tai se kärsii yleisestä infektiosta
- Hevosella on sydämen vajaatoimintaJos tamma on kantava
- Heti rokotusten jälkeen (1 viikko paussia hierontaan)
Hierontatapahtuma
Paikan pitäisi olla mahdollisimman rauhallinen ja tuttu hevoselle ja siksi se yleensä hierotaan omassa tallissa. Omistajan tai hoitajan pitäisi olla mukana hierontatapahtumassa ainakin ensimmäisellä kerralla.
Ennen hierontaa
Kovasta rasituksesta pitäisi olla kulunut vähintään 2 tuntiaTuo hevonen ajoissa talliin, kuivaa ja harjaa. Likaista ja märkää hevosta ei voi hieroaJos hevonen hierotaan omassa karsinassa, vie kaikki ruuat pois
Hieronnan jälkeen
Tarjoa vettäPidä hevonen lämpimänä. Varaa sille loimi tms.Pidä hevonen levossa loppupäivän ajan. Seuraavana päivänä hevonen saattaa tuntua tahmealta, joten liikuta sitä kevyesti
Laserhoito
Minä käytän lääketieteellistä laseria, Irradia Mid-Lite 904.
Lääketieteellistä laaseria käyttävät nykyään eläinlääkärit, terapeutit, ravivalmentajat koko maailmassa vammojen ehkäisyyn ja hoitoon.
Laseria käyttämällä voidaan puolittaa parantumiseen menevä aika. Hevonen on toisin sanoen nopeammin kunnossa. Muista myös, että hevosen yleisellä hyvinvoinnilla on vaikutusta immuunijärjestelmään. Haavojen hoitoon ei ole tällä hetkellä parempaa ja tehokkaampaa hoitoa kuin laser.Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että laser toimii näin:
- Aineenvaihdunnan stimulointi myös soluissa
- Lisääntynyt verenkierto kudoksissaImmuunijärjestelmän paikallinen stimulointi
- Anti-inflammatorinen vaikutus ja kivunlievitys.
Näistä tärkeimmät edut laserhoidossa on nopeampi parantuminen, jossa se on jopa 60 % nopeampi kuin muissa menetelmissä.
Mitä voidaan hoitaa:
- Jännevammat, hankosidevammat ja muut.
- Haavojen parantamista, myös hitaasti paranevat haavat
- Nopea apu turvotukseen, kipuun ja arkuuteen
- Lihasjännitys, lihastulehdus ja lihasten repeämät
- Turvonneet jalat
- kaviopaiseeseen ja sädemätään
Kehon endorfiinit (kivunlievittävä vaikutus) ja oxytoziini (rentouttava
vaikutus) vapautuu, joka lievittää kipua ja antaa mielihyvän tunnetta
hevoselle. Laserhoito on kivuton ja turvallinen hoitomenetelmä, ja sillä ei ole muita sivuvaikutuksia kuin että hevonen voi lyhyen ajan
käsittelyn jälkeen tuntea hieman kipua. Tämä johtuu siitä, että
paranemisprosessia lähtee käyntiin ja tämä menee nopeasti ohi. Sama reaktio saadaan sekä hieronta että akupunktio hoidossa.
Akuuttien vammojen hoitoa vaatii 5-10 kertaa, riippuen siitä, miten hoidettava hevonen reagoi hoitoon ja minkä tyyppinen ongelma on. Krooniset vammat vaativat yleensä pidemmän hoitojakson.
Hoitoaika on n 30 minuuttia.
Riskit ja sivuvaikutukset
Laser on vain näkymätöntä valoa, ei mitään muuta. Siksi sillä ei ole mitään riskejä tai sivuvaikutuksia. Ainoa "vaara", jonka voidaan kokea, on väsymys. Tämä saattaa johtua siitä, kun kivun vapautuessa endorfiinit vapautuvat elimistöön. Potilas voi myös kokea kipua hoidon jälkeisenä päivänä. Tämä on yleistä erityisesti kroonisissa vaivoissa. Tämä johtuusiitä että vahinko tulee esiin kun paraneminen alkaa. Sama tapahtuu myös esim. akupunktiossa ja hieronnassa. Joskus käy niin, että kipu katoaa lähes välittömästi. Silloin on tärkeää, että loukkaantunutta osaa (esim.tulehtunut jänne) ei rasiteta liika. Vaikka kipu katoaa, ja laserhoito lyhentää sairasaikaa, loukkaantuneelle kudokselle on annettava aikaa toipua ja elpyä.